Domača rastlinska olja – stvar preteklosti, sedanjosti in prihodnosti?

Ko gre za domače, naravne izdelke, lahko napišemo celotni roman, pa še vedno ne bi povedali vsega. V preteklosti, ko trg še ni bil tako zasičen s številnimi uvoženimi stvarmi, so predstavljali domači izdelki pomemben del življenja in trgovanja. Sčasoma je to močno upadlo, v zadnjih letih pa so domači izdelki, še posebej domači prehrambni izdelki spet dobili na cenjenosti in veljavi.

Vse več ljudi se zaveda kakšna ogromna razlika je med domačimi, na okolju prijazen način pridelanimi in kupljenimi artikli. Pa najsi bo to z vidika zdravja ali gurmanskih užitkov. Solata vsekakor ni niti približno tako okusna, če na njej ni pravo domače bučno olje. Poleg številnih pozitivnih učinkov, ki ga to olje ponuja, pa najdemo tudi druga olja, ki jih lahko uporabljamo na številne načine.

Še posebej glede ponudbe kvalitetnih, domačih rastlinskih olj, prevladuje mlado podjetje Onej iz Prekmurja. Poleg bučnega olja, ponujajo med drugim tudi vse bolj popularno orehovo olje, ki ga lahko uporabljamo kot mazilo za kožo in lasišče ali pa kar »na žličko«. V tem primeru, nam bo pomagalo pri hujšanju, uravnavanju ravni holesterola in še marsičesa.

Prav tako vse bolj popularno pa je laneno olje. S svojimi številnimi omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami, predstavlja pomemben vir esencialnih maščobnih kislin, ki so pomemben del pri delovanju možganov. Ljudje,ki ne jedo ribjih izdelkov, bi praktično morali zauživati laneno olje, saj z drugo prehrano teh pomembnih sestavin ni mogoče dobiti v zadostnih količinah.

Takšnih izdelkov je na trgu vse več in, kot že rečeno, smo se začeli spet zavedati njihovega ogromnega pomena pri varovanju okolja in našega zdravja. Je torej za pričakovati, da se bo ta trend še naprej razvijal in širil? Povsem verjetno.

Home: Pojdi že 🙂.  Tega pa res nisem vedel. Ti veš, ka o takšni delitvi fotoaparatov?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CommentLuv badge