Toplotna črpalka ali klimatska naprava

Klimatske naprave in toplotne črpalke lahko uporabljamo tako za učinkovito hlajenje kot ogrevanje prostorov. Napravi sta odlični alternativi starejšim virom ogrevanja, vsaka pa ima svoje prednosti in slabosti.

Z vgradnjo toplotne črpalke ne privarčujete le pri stroških temveč prispevate svoj delež tudi k ohranitvi okolja saj je izpust CO2 v okolje mnogo manjši kot pri ostalih rešitvah za ogrevanje in hlajenje.

Cene toplotnih črpalk se gibljejo okoli 700 do 1.500€ kar ni tako veliko. Največji izkoristek toplotne črpalke je v primeru dvojne koristnosti (hlajenje kletnih prostorov ter gretje vode). Negativna stran pa je, da za vgraditev toplotne črpalke in njeno optimalno delovanje potrebujemo dokaj velik prostor kar ne pride v poštev za manjša stanovanja.

Lahko pa se odločimo za klimatsko napravo, ki je primerna tudi za manjše prostore saj lahko zunanjo enoto namestimo na steno stanovanja, na primer ob balkonu ali pod njim ali pa se odločimo tudi za prenosno klimatsko napravo, ki jo enostavno postavimo v prostor, odvodno cev za topel zrak usmerimo k priprtem oknu ali vratom in vključimo. Pri tem pazimo da klimatska naprava ne piha neposredno v ljudi.

Izbira namestitve klimatske naprave je pomembna saj le tako zagotovimo optimalno kroženje zraka in manipulacijo toplote v več prostorih.

Poleg gretja in hlajenja pa klima deluje tudi kot filter zraka saj zrak ki je vsesan na zadnji strani potuje preko toplotnega izmenjevalca in več filtrov. Obstaja več vrst filtrov, vzdrževanje pa je enostavno in uporabniku prijazno. Cene naprav se gibljejo od 500 pa do 2500€ in so tako mogoče še najbolj cenovno ugoden način ogrevanja ali hlajenja zraka v bivalnih prostorih.

Mnogo ljudi moti hrup omenjenih naprav, pri tem so toplotne črpalke malo glasnejše od klima naprav vendar proizvajalci dosegajo vedno nižje stopnje glasnosti delovanja, tako da ta faktor skoraj ni več moteč.

Najbolje da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom ki vam bo ustrezno svetoval katero napravo kupiti za optimalni izkoristek le te.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


CommentLuv badge